Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eddigi életutam röviden

2016.09.23

Gyerekkoromban szüleim szerint jobban lekötöttek a kisautók, az építőkockák, a LEGO, mint a babák. Állítólag nem voltam egy "csajos kislány", más dolgok érdekeltek. Például 4 éves voltam, amikor apám akkori irodájában volt egy asztali számítógép, még a Windows korszak előtt. Nem volt hozzá egér, csak billentyűzet, a monitor háttere fekete volt, a betűk fehérek vagy sárgák, és még egy monitorra szerelhető szűrőlemez jelentette a védelmet a szemnek. A gép billentyűzetén a KODEX felirat volt olvasható. Otthon sokáig nem volt számítógépünk, ez a csoda pedig engem akkor nagyon megbabonázott. Annyira, hogy előbb tudtam ezen írni, mint kézzel. Gyorsan megtanultam azt a pár kódot, amivel be lehetett lépni egyik-másik kezdetleges irodai menüpontba. 

Aztán jött az iskola, sokat tanultam, sokat olvastam a kötelezők mellett is, tanultam zongorázni, gitározni 1-1 évig, és nem volt egyszerű 8. osztályos koromban a továbbtanulás, mert annyi minden érdekelt. Tanáraim egy része elkönyvelt humán beállítottságúnak, főleg a zene és az olvasás szeretete miatt, de bennem már akkor is több volt ennél. Végül egy közgazdasági szakközépiskola mellett tettem le a voksom, ahova tanulmányi versennyel kerültem be, így felvételiznem nem kellett. Az érettségit kitűnő eredménnyel és középfokú angol nyelvvizsgával zártam, és ha maradtam volna még 1 vagy 2 évet, szakmát is kapok, de szerettem volna felsőoktatásban továbbtanulni. Középiskolai számítástechnika tanárom úgy látta, hogy könnyen tanulom ezt a tantárgyat, ezért javasolta, hogy menjek informatikára. Jelentkeztem, bár merész döntés volt, mert komolyabb előtanulmányaim nem voltak, így csak a tanulmányi eredményeim által vitt pontokra számíthattam. Az egyetemről, ahova jelentkeztem, összesen 2 ponttal maradtam le a magas ponthatártól, de volt egy főiskola is a sorban, ahova felvettek, így oda kerültem. Ha sehova nem vettek volna fel, maradtam volna még szakmát szerezni.

A főiskolát kisebb-nagyobb nehézségek árán, ami többnyire az előtanulmányok hiányából adódott, részben már munka mellett végeztem, és így szereztem diplomát. Később elvégeztem mellé egy animációs-rajzoló OKJ képzést, ami nagyon tetszett, és az informatikai területen is fejlesztette egyes képességeimet. Azért hiányosságaimat némileg kiküszöböli, hogy ami érdekel, azt könnyen tanulom, így például könyvek és internetes fórumok segítségével tanultam Excel makrókat írni, és ezt a munkában hasznosítottam is.

Már az iskola mellett és pályakezdőként az iskolából kikerülve többféle ágazatban és cégtípusban is szereztem munkatapasztalatot, így voltam borítékoló, irodában egyszerű adminisztrációs munkatárs, IT részleg munkáját segítő kolléga, szerkesztettem képeket webes felületre, gyűjtöttem adatokat, használtam különféle céges adatbázisokat, aktív gyakorlatot szereztem Excel használatban, írtam makrókat, voltam követeléskezelőnél, pénzintézetnél, belekóstoltam a csomagolóiparba, dolgoztam kisebb és nagyobb cégeknél a köz- és versenyszférában egyaránt. Ezúttal ismét új vizekre evezek, és remélem, sikerrel.

A munka persze nem minden, pihenni is kell. Szabadidőmben szeretek olvasni, regényeket, novellákat, színműveket, életrajzot, régebbi klasszikusokat és kortársakat egyaránt. Kedvenc szerzőim a teljesség igénye nélkül többek között Rejtő Jenő, Gárdonyi Géza, Stephen King, William Shakespeare, de Bud Spencer, azaz Carlo Pedersoli is lekötött a két kötetes önéletrajzával. Szívesen veszek részt tömegrendezvényeken, ha időm és lehetőségeim engedik, mint például a Nagy Futam, vagy Red Bull Air Race. Bár kevesebb lehetőségem adódott rá eddig, de utazni is szeretek, így jártam már Rómában, Velencében, Bécsben és Svédországban. A rendezvényeken és utazásokon átélt élményeimet szívesen örökítem meg fotókon és akár videókon is. Mindezek mellett az otthonomban növényeket nevelek és (jelenleg) egy nimfapapagájt, és nem okoz gondot önállóan helyt állnom és megszerveznem az életem, beleértve a mindennapi rutint, mozgást, és a távlati pénzügyeimet egyaránt. Természetesen mindezekre a rá valót elő kell teremteni, és erre törekszem.